Garnitura pilaf

de miki_a in Aperitive / Garnituri, 19 Apr 2016 | 29927 vizualizari

 

Una din cele mai simple si delicioase garnituri! 

 

INGREDIENTE

  • 200 gr  orez cu bobul rotund
  • 3 linguri cu ulei de floarea-soarelui
  • 1 ardei kapia mic
  • 2 morcovi mici
  • 1 radacina de pastarnac
  • 1 ceapa galbena
  • 2 tije subtiri de telina (tulpina)
  • 600-650 ml supa de pui (sau de legume)
  • cateva frunze de patrunjel
  • sare si piper dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Garnitura pilaf:

Spalam, curatam si tocam legumele dupa preferinta. 

Punem uleiul la incalzit. Cand s-a infierbantat usor adaugam cubuletul de unt (grija mare sa nu se arda). Dupa ce untul s-a topit si uleiul sfaraie usor punem legumele tocate pe rand, dupa preferinta (eu incep cu ardeiul tocat marunt, continuand cu morcovii si pastarnacul rasi fin, ceapa tocata si tijele de telina taiate rondele). 

Le calim pana incep sa se inmoaie (dar sa nu-si schimbe culoarea, deci maxim 10 minute). 

Adaugam orezul si lasam sa se prajeasca si el un pic (astfel, boabele de orez se "vor inchide", vor face crusta si se vor gati al dente). 

Dupa acest pas adaugam supa calda de pui  in etape (sau supa de legume....iar daca nu aveti de nici un fel e buna si apa, dar gustul nu va mai fi "plin", bogat). Punem o cana de supa, acoperim tigaia si lasam ca boabele de orez sa absoarba lichidul. Abia dupa mai punem o cana cu supa. Continuam pana terminam de adaugat toata supa. 

Condimentam cu sare si piper dupa gust. 

Frunzele proaspete de patrunjel le spalam si le tocam marunt. 

Oprim focul si punem verdeata. Lasam acoperit pana in momentul servirii (10-15 minute). Sevim orezul simplu sau insotit cu preparate de peste sau carne (peste la gratar, carne fiarta / prajita, snitele, chiftelute etc.) si cu salate de sezon. 

Pofta buna! 

TIPS-URI

1

Pentru un orez perfect trebuie sa tineti cont de urmatoarele:

2

Nu adaugati supa / apa rece (procesul de gatire va fi incetinit), deci numai supa / apa calda si in etape (abia dupa ce boabele de orez au tras umezeala se adauga o noua cana cu supa);

3

Daca puneti toata supa / apa deodata, orezul si legumele vor clocoti, se va face multa spuma, amidonul va fi distrus iar consistenta nu va mai fi cremoasa ci lipicioasa.

4

Oricat de mult va tenteaza amestecatul in tigaie trebuie sa stiti ca orezul va prinde aer si se va gati total gresit. Amestecati rar, de preferat cu o furculita sa il afanati usor, bob cu bob.

5

Orezul se va gati intr-o tigaie potrivita cantitatii (nici prea mica dar nici foarte mare pentru ca boabele sa se gateasca toate in acelasi timp).

6

Focul trebuie sa fie mediu (la temperatura mica, orezul va ramane crud).

7

Eu il pun orezul neinmuiat, dar daca vreti puteti opta pentru acesta varianta; nu este obligatoriu sa fie inmuiat, umflandu-se usor de la apa si fara amidonul de pe boabe nu se mai "leaga" si nu va mai iesi cremos

Daca ti-a placut reteta noastra "Garnitura pilaf" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Risotto cu ciuperci si parmezan